Voorpagina Nieuwsblad Haarlemmermeer met fake-nieuws
Nieuws=nieuws, toch?

Wat is nieuws? Wat maakt nieuws nieuws? Een workshop voor scholieren over echt nieuws en fakenieuws, en de negatieve kanten van (sociale) media. Welke partijen brengen nieuws, feiten versus meningen, brononderzoek, kritische burgers, waar sta ik, verschillende soorten journalistiek, achtergronden en ontwikkelingen van de media, nieuwe media en de rol van social media, objectief nieuws brengen, nieuws duiden of interpreteren versus ‘nepnieuws’, onafhankelijk en objectief, echt en fake nieuws.

Focus omgaan met nieuwe media
Ethiek en eigen verantwoordelijkheid: zelf nieuws maken, omgaan met social media, sexting, pesten, schelden, groepsdruk en meedoen, keuzes maken en gevolgen overzien, waar sta ik, eigen koers, kritische burger, omgaan met Instagram, Twitter, Snapchat, Facebook, wat kan wel en wat kan niet?

Vloggers
Brengen zij nieuws, sponsors, manipuleren van objectiviteit, waarom volgen, waar sta ik, kritisch kijken, delen van privacy, data en informatie en gevolgen hiervan.

Achterliggende of onderliggende doel(en)
Meewerken aan bewustwording van jongeren en omgang met media, rondom de gevolgen van delen van data/kwetsende/intieme filmpjes op internet zetten, wat doet een vlogger e.d. Het belang van ‘objectief’ nieuws voor een democratische samenleving, de gelaagdheid van berichtgeving signaleren. Meegeven van nomen en waarden: dit kan wel en dat kan niet, grenzen stellen en keuzes maken. Meegeven van eigen kracht en waarde: kritisch zijn, ken je eigen waarde, niet overal in meegaan, denk na voordat je iets doet/zegt/vindt.

Download deze flyer voor meer informatie.

Nieuws=nieuws. Toch?! is een productie van Meerdoc in opdracht van Pier K en Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol.