Workshop jongeren tekenen
Workshop presentatie Fruittuinen
Workshop Fruittuinen
Workshop Fruittuinen ontwerp

Maandagavond 6 maart vond in Hoofddorp Centraal een ontwerpworkshop plaats voor jongeren die konden meedenken over een sportplek in de Fruittuinen bij Hoofddorp. Via Social media stroomden er vooraf al wat mooie ideeën binnen. Zo'n 20 jongeren kwamen op de workshop af. Door middel van speed dates (jongeren met deskundigen) werden ideeën geïnventariseerd en besproken, waarna deze soms ondersteund met schetsen aan elkaar gepresenteerd werden.

Allereerst was het woord aan Rob van Dijk die in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer een plan heeft gemaakt voor Fruittuinen en het wandelbos. Er gaat veel veranderen en Rob laat zien waar de sport-/speel-/ontmoetingsplek komt te liggen.
Rob licht zijn plan toe en laat afbeeldingen zien van hoe het kan gaan worden. Bedrijventerrein Beukenhorst zal de komende jaren steeds meer gaan fungeren als woongebied waardoor daar ook meer behoefte voor recreatie zal komen en het gebied veel meer gaat leven. Ter bevordering van de veiligheid wordt er momenteel flink gedund in het groen.

Na de presentatie van Rob starten de speeddates. De jongeren worden ingedeeld in groepjes om samen met een deskundige te bedenken wat voor voorzieningen zij willen op de betreffende sport-/speel-/ontmoetingsplek. Enkele mooie ideeën die hieruit voortkomen zijn: 

  • Huidige veld is te lang, kan beter ingekort worden en graag een hek achter het veld plaatsen
  • Fietscrossbaan, onderhoud in de herfst (overlast vallend blad)
  • Sportveld van kunstgras met basketbal, hockey en voetbal en een atletiekbaan. Bespaart ruimte door sporten bij elkaar te houden op een gebied.
  • Een overdekte hangplek waar je kunt zitten zodat je in de regen naar buiten kunt
  • Het terrein in vieren verdelen met mogelijkheden als: huisje met toren in het midden met een uitkijkpunt, skatebaan, hangplek (overdekt), ruimte voor verschillende sporten, klimmuur, georganiseerde sporten

Rob gaat de input verwerken waarna de grootste gemene deler wordt gepresenteerd aan de gemeente en omwonenden. Daarna zal de uitkomst hiervan gepresenteerd worden aan de jongeren; het zij via Facebook het zij in een bijeenkomst als deze. Daarbij is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in iets waar mensen blij mee zijn.