inactief">

Tiny Houses

Hoe zou jij willen wonen op 16m2?

inactief">

Deelnemers: 240 leerlingen (8 klassen), 3 Mavo basis/kader, CKV- Hoofdvaart college

Thema: Design Thinking, tiny houses, mobile houses, bouwen, ontwerpen, schaal, ruimtelijke vormgeving, private ruimte en gedeelde ruimte

Duur: 2 maanden

Opdrachtgever: Podium voor Architectuur

De leerlingen van het Hoofdvaart College gaan dit jaar voor het vak CKV opnieuw als ontwerper aan de slag. Hoe zou jíj willen wonen in een tiny house van 16m2? 

Dit jaar gaan de leerlingen opnieuw aan de slag met het onderwerp tiny houses. Wat heb je in je huis echt nodig? Wat zou je kunnen of willen delen? Hoe wil jij de ruimte gebruiken? Wat vind jij belangrijk in een woonruimte? Dit jaar zullen de leerlingen extra onderzoek doen naar het koppelen van tiny houses (ruimtes delen) en tiny house-buurtjes (groepjes van ongeveer 6 tiny houses). 

Opzet
Bij de opstart van het project krijgen de leerlingen gastlessen van ruimtelijk ontwerpers en architecten over schaal en ruimte. De leerlingen zetten onder andere 1:1 verschillende ruimtes van 16m2 uit met tape. Daarna onderzoeken en ontwerpen zij hun ideale woonruimte van 16m2. 

Context
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in steden. De ruimte in deze steden is duur, met het gevolg dat mensen in steeds kleinere huizen wonen. Daarnaast zie je mensen die bewust in een kleiner huis gaan wonen omdat ze graag meer vrijheid en minder kosten willen hebben. Verschillende mensen delen daarom ook gemeenschappelijke ruimtes naast hun eigen kamer/ kleine woning. 

Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden van Tiny Houses (kleine huizen). Variërend van een kamer in een woontoren midden in de stad tot een opvang voor vluchtelingen. Maar ook een mobile home (verplaatsbaar huis) midden in de natuur is een voorbeeld van Tiny Houses.

Uitwerking
Tijdens de lessen gaan leerlingen aan de slag als ontwerper en maken kennis met verschillende ontwerpvaardigheden. Ze mogen de Tiny House helemaal voor zichzelf ontwerpen, maar mogen ook samen met een klasgenoten ruimtes te delen (bijvoorbeeld een woontoren met een gemeenschappelijke ruimte).

Ze werken toe naar een ontwerp in tekeningen, een moodboard, een plattegrond, een maquette en foto’s, filmpje of stop-motion animatie van de maquette waarmee ze tonen hoe het ontwerp werkt. De maquettes en de filmpjes worden tentoongesteld in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp.